- Agnieszka Kliks-Pudlik
Wilki to bardzo socjalne zwierzęta, które mają ogromny wpływ na funkcjonowanie całego ekosystemu. Dlatego tak ważna jest ich ochrona oraz poznanie ich prawdziwego oblicza, a nie tego opartego stereotypach i mitach – przekonuje dr hab. Sabina Pierużek-Nowak, prof. Uniwersytetu Warszawskiego.
- Joanna Morga
Dynia nadaje się nie tylko na dekorację podczas Halloween. Warto ją włączyć do diety, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mogą wpływać korzystnie na nasz organizm – przekonują naukowcy.
- Anna Bytniewska
Dobrym przykładem jest Wrocław. Zabezpieczenia przeciwpowodziowe Wrocławia były robione według wzorca, którym była powódź w 1903 r. To była duża, katastrofalna powódź na Odrze. Wrocław był przygotowany na przepływ Odrą 2100 m sześc. wody na sekundę. Przyszedł rok 1997, kiedy to Odrą popłynęło 3600 m sześc. wody na sekundę... - prof. Artur Magnuszewski z Uniwersytetu Warszawskiego.
- redakcja OKCYDENT
Co najmniej 30–50 lat może nas jeszcze dzielić od wysłania misji załogowej na Marsa – oceniają eksperci. Barierami w jej realizacji są przede wszystkim ogromne koszty i bezpieczeństwo załogi. Brak należytego finansowania zmusił już NASA do rezygnacji z misji, w ramach której na Ziemię miały być dostarczone próbki z Czerwonej Planety. Wysłanie człowieka w podróż byłoby znacznie droższe i trudniejsze w logistyce.
- redakcja OKCYDENT
Spora część roślin korzysta z mikoryzy i wchodzi we współpracę z grzybami. Nie jest wykluczone, że grzyby łącząc się z wieloma roślinami są dla roślin jak Internet - pośredniczą w przenoszeniu informacji - powiedział dr Jarosław Szczepanik z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego.
- redakcja OKCYDENT
Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie.
- Anna Bugajska
Z powodu zmian klimatycznych żniwa w przyszłości będą się zwykle zaczynały na początku lipca – powiedział PAP prof. dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa. W tym roku temperatury od kwietnia są o 4 stopnie wyższe od normy z lat ubiegłych. Dodał, że w ciągu dwóch ostatnich dekad w Polsce okres wegetacyjny wydłużył się o 8 dni.