- Julia Szymańska
Nalewki z muchomora czerwonego, nawet w małych ilościach, są groźne dla człowieka - przestrzegł w poniedziałek prof. nauk farmaceutycznych Paweł Ramos ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Dodał, że regularne spożywanie tego grzyba może prowadzić do poważnych uszkodzeń układu nerwowego i wątroby.
- redakcja OKCYDENT
Produkty pochodzenia pszczelego, oprócz miodu także propolis, pyłek pszczeli, pierzga, wosk czy mleczko pszczele, mają działanie lecznicze i jest to poparte badaniami naukowymi – podkreślają eksperci. Konieczne jest jednak wypracowanie standardów ich stosowania w medycynie.
- Artur Filipiuk
Chorym na Parkinsona zalecam jak najwięcej aktywności fizycznej, chociażby... boks i taniec towarzyski - mówi neurolog prof. dr hab. Andrzej Friedman, twórca i kierownik Kliniki Neurologicznej w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskim w Warszawie.
- redakcja OKCYDENT
Rosnąca liczba zakażeń wirusem małpiej ospy w Afryce spowodowała, że w połowie sierpnia br. Światowa Organizacja Zdrowia po raz drugi uznała mpox za zagrożenie dla zdrowia publicznego o zasięgu międzynarodowym. WHO uspokaja, że nie ma powodów do paniki, transmisja wirusa jest pod kontrolą, a małpia ospa nie jest nowym COVID-19.
- redakcja OKCYDENT
Rynek wykorzystania sztucznej inteligencji w procesie projektowania nowych leków wzrośnie w ciągu pięciu lat ponad pięciokrotnie – przewidują analitycy MarketsandMarkets. Symptomy dynamicznych wzrostów widać już teraz – w ciągu ostatnich dni giganci farmaceutyczni podpisali kilka dużych umów na wykorzystanie rozwiązań z zakresu SI w typowaniu i wstępnej ocenie kandydatów na nowe leki.
- redakcja OKCYDENT
Podczas upałów serce pracuje intensywniej, dlatego rośnie ryzyko zawału mięśnia sercowego, zwłaszcza u osób z chorobami układu krążenia – przypomina kardiolog Mariusz Hochuł z Polsko-Amerykańskich Klinik Serca. Jeśli poczujemy niepokojący ból w klatce piersiowej, powinniśmy natychmiast wezwać pogotowie. Wysokie temperatury i zmiana warunków klimatycznych są czynnikami wywołującymi zawał mięśnia sercowego.
- redakcja OKCYDENT
Wbrew dotychczasowym opiniom spożywanie nawet niewielkich ilości alkoholu nie jest korzystne dla serca, a może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia - ocenił kardiolog Tomasz Rosiak. Specjalista zwrócił uwagę, że w powszechnej świadomości pokutują historyczne, nierzetelne badania sugerujące korzyści płynące ze spożywania alkoholu, zwłaszcza czerwonego wina, w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.