- Katarzyna Stańko
Księżyc będzie bazą do dalekich podróży w przestrzeń kosmiczną – powiedziała PAP dr Anna Fogtman, specjalistka od załogowej eksploracji kosmosu w Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA). Dodała, że Polska naukowo i technologicznie ma wpływ na przemysł kosmiczny w Europie.
- Karolina Duszczyk
Pożary w Turcji wpisują się w cykliczny scenariusz, powtarzający się w całym basenie Morza Śródziemnego. Ocenia się jednak, że naturalne pożary w rejonie śródziemnomorskim stanowią nie więcej niż 1-5 proc. wszystkich pożarów - powiedziała PAP dr hab. Małgorzata Suska-Malawska z Uniwersytetu Warszawskiego.
- redakcja OKCYDENT
Kiedy rośnie stężenie dwutlenku węgla w atmosferze, maleje wartość odżywcza niektórych płodów rolnych. Chodzi o pszenicę i rośliny strączkowe, które zawierają mniej żelaza i cynku - już kilka lat temu pisano o tym w "Nature".
- Ludwika Tomala
Lato to w Polsce najbardziej burzowy sezon. Warto pamiętać, żeby w czasie burz unikać otwartej przestrzeni, nie stawać pod drzewami, a także chronić sprzęt elektryczny. Eksperci i rządowe instytucje radzą, jak przygotować się do burzy i jak podczas niej zachować bezpieczeństwo.
- Nauka w Polsce
Jedne z największych ekosystemów na Ziemi - tereny pustynne, pochłaniają z atmosfery zaskakująco dużą ilość węgla. Wyniki badań zespołu pod kierunkiem biologa z Washington State University opublikowano w "Nature Climate Change".
- Ludwika Tomala
To, czy erupcja wulkanu jest gwałtowna z dużą emisją pyłów czy spokojna, zależy m.in. od składu stopu (upłynnionych skał) tworzącego potem lawę. Zależy również od dodatkowych czynników np. od tego, czy ten stop na swojej drodze zetknie się z wodą - mówi geolog prof. Ewa Słaby.
- Wiktor Szczepaniak
Mogą być czarne, czerwone albo białe. Choć poszczególne rodzaje tych owoców różnią się od siebie nieco pod względem wartości odżywczej i walorów prozdrowotnych, to jednak niezależnie od koloru, wszystkie porzeczki stanowią bogate źródło wielu cennych witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Warto więc jak najczęściej sięgać po nie w sezonie, gdy są świeże i najbardziej wartościowe - nie tylko w formie kompotu czy soku.



